Ейбрахам Линкълн обича да разказва истории, въпреки хладния вид на суровия

...
Ейбрахам Линкълн обича да разказва истории, въпреки хладния вид на суровия
Коментари Харесай

Шегите на Ейбрахам Линкълн

Ейбрахам Линкълн обича да споделя истории, макар хладния вид на суровия му мраморен монумент във Вашингтон, окръг Колумбия, и мрачният език на великите му изявления, които скриват естественото му възприятие за комизъм. Линкълн възприема хумора като инструмент, даже оръжие – и като правист, политик, президент и човек с хронична меланхолия го употребява с изумително богато многообразие.

Много от историите на Линкълн и остроумните реплики са изгубени за поколенията. С течение на времето оживелите такива губят подтекста, в който са основани, губейки огромна част от иронията и яркостта си. Но както демонстрират образците тук, хуморът му би трябвало да се приема съществено.

 A&TLincoln

Търсейки противоотрова за депресията си, Линкълн постоянно се отдръпва в книгите с смешки и намира тоник в положителния смях, провокиран от неуместните обстановки в тях.

Той обича да радва публиката с историята на колекционер на реликви, който чува за стара дама, която има рокля още от времето на Революционната война. Колекционерът я посещава и я моли да му даде роклята, с цел да задоволи любовта му към остарелите неща. След като тя му я дава, той я подвига и споделя: „ Ти ли си роклята, която тази дама, в миналото млада и разцъфнала, носи по времето на Вашингтон? Без подозрение, когато се появихте от шивачката, тя ви целуна, както аз ще направя в този момент! “ Казвайки това, старата жена се обажда: „ Непознати, в случай че искаш да целунеш нещо остаряло, по-добре ме целуни по дупето. То е с 16 години по-старо от тази рокля. “

Линкълн вижда политическата стойност на подигравките. Съзнавайки, че има извънредно дългите крака и че мнозина го считат за противен човек, той взема решение да се изправи очи в очи с тези неприятни условия.

Той описа за среща с чужд във влака, който му споделя: „ Аз имам предмет, която принадлежи на вас. “ След това мъжът вади нож от джоба си и изяснява: „ Това ми беше обещано с напътствие да го вардя, до момента в който не намеря по-грозен човек от мен… Позволете ми в този момент да кажа, сър – мисля, че в този момент вие имате заслужено право да го притежавате. “

Линкълн употребява духовитост, с цел да отклони политически претенции. Една от най-стресиращите му задания като водач на републиканската администрация е оправянето с лавината от претенденти за държавни постове.

Делегация приканва за назначението на техен прочут за комисар на в Хавай. Те акцентират освен неговата валидност за поста, само че и неприятното му здраве, което може да се възползва от локалния климата. Линкълн приключва чуването със страдание: „ Господа, скърбя, но има осем други претенденти за това място и всичките са по-болни от вашия човек. “

Като правосъден юрист Линкълн употребява хумора стратегически във и отвън правосъдната зала. По време на обедната отмора на един съответен развой той споделя на правосъдните заседатели за малко момче, което бърза да повика татко си. „ Папа, ела бързо! “. „ Един работник и сестри ми са в плевнята; той си смъква панталона, а тя си подвига полите и двамата се готвят да пишкат по цялото сено! “ Бащата дава отговор: „ Сине, обстоятелствата ти са изцяло правилни, само че заключението ти е изцяло неверно. “

По-късно в съда, след продължителната тирада против съперника си, Линкълн споделя на правосъдните заседатели: „ Фактите на моят конкурент са изцяло правилни, само че заключението му е изцяло неверно. “ Той печели делото.

Когато в разгара на Гражданската война в Америка Джон Поуп телеграфира Вашингтон, че е заловил 4500 противников воници, върви към конфедератите и скоро те ще са във властта му, кабинетът пита президента за неговото мнение. „ Това ми припомня “, дава отговор той, „ за една болна жена в Сангамон Ко “.

Докторът пристигна и предписа лекарство за запека й. Връщайки се на идната заран, той я заварва „ свежа, в положително здраве и закусваща “. На въпроса дали лекарството е подействало, тя удостоверява, че е подействало. „ Колко пъти подейства? “ – пита той. „ 142 “, отговори тя. „ Мадам, сериозен съм. Колко? “, възмущава се лекарят. „ 142. “ „ Мадам, би трябвало да знам. Не може да са 142 “, упорства той. „ Казвам ви 142 “, дава отговор тя, „ Но 140 от тях бяха вятър “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР